En cykeltur der giver mening på flere måder

Kjeld Skov har meldt sig til i juli igen at cykle de 1300 kilometer til Paris siddende på en racercykel 10-12 timer i døgnet. Tour de Taxas cykeltur til Paris til fordel for Julemærkefonden vil han ikke undvære.

"Først gang jeg ankom til Flensborg med Tour de Taxa-holdet, troede jeg, at jeg havde taget munden for fuld. Det var en rigtig hård omgang. Men da jeg først havde fået lidt mad, et par øl og en omgang massage, var jeg klar til at køre videre den næste dag sammen med alle de andre, jeg jo havde trænet med i månedsvis og havde lært godt at kende," siger Kjeld Skov (59) om sin deltagelse i Tour de Taxas tur til Paris i sommeren 2018.

Livet har fået en ny retning
Årsagen til at Kjeld Skov overhovedet kom i gang med at cykle skyldtes, at han var blevet overvægtig efter 20 år med et ret stillesiddende arbejde som henholdsvis lastbils- og buschauffør. Derfor besluttede han, at der skulle smides adskillige kilo for at komme ned på den normale kampvægt. Det var målet. Midlet var cykling.

Sammen med et par andre fra lokalområdet begyndte han at cykle nogle kortere ture. Men så snart Kjeld Skov havde meldt sig til Tour de Taxa - ovenikøbet sammen med sin hustru og flere af de øvrige ryttere fra Ørum Djurs - fulgte et måneder langt træningsforløb med meget længere træningsture end normalt.

Kravet fra Tour de Taxa er, at alle deltagere som minimum cykler 2.500 km inden turen til Paris. Kjeld Skov cyklede 5.000 km og nåede at tabe sig 18-20 kg. Men uanset de grundige forberedelser i Danmark var der ikke noget, der kunne forberede ham på den hedebølge, hele holdet blev ramt af.

"Vi kørte i 40 graders varme i Frankrig og dét trak tænder ud. Varmen er en af mine største fjender og lærte mig i den grad, hvor mine grænser er. Men det var fantastisk at cykle ind til Paris sammen med resten af holdet og derfor er jeg også klar til turen en gang til. Cykeltræningen har været med til at sende mit liv og helbred i en helt ny og langt sundere retning", siger Kjeld Skov, der siden turen til Paris har kørt jævnlige ture for at holde formen vedlige.

Næsten 900.000 kr til Julemærkefonden
Tour de Taxa har hold over hele landet og et hold består af både ryttere, mekanikere, massører og madmødre, som gør deres bedste for at sikre, at alle kommer til Paris.

Alle hold fra hele landet mødes et stykke uden for Paris og kører i samlet flok ind på de brede parisiske boulevarder, hvor familie og venner venter ved målstregen. Selve touren til Paris tager 8 dage og deltagerne skal hver dag tilbagelægge en distance på mellem 175 og 205 km.

Formålet med Touren er at indsamle penge til Julemærkefonden. Det sker i form af sponsorater, da deltagerne selv betaler for deres egen tur. I 2019 lykkedes det samtlige Tour de Taxa-hold at indsamle 888.547 kr til fonden.

En rørende oplevelse
Selvom Kjeld Skov syntes at det var stort at køre ind på Champs-Elysées, var det dog en helt anden tur, der for alvor fik tårerne frem i øjnene på ham.

"Den bedste oplevelse var, da vi cyklede fra Aarhus til Julemærkehjemmet i Hobro. Dét at komme derop og cykle ind på pladsen med de øvrige ryttere mens julemærkebørnene stod og tog imod, var meget rørende. Vi fik alle tårer i øjnene, for børnene ved, at vi gør noget godt for dem og vi ved, at vi cykler for deres skyld. Det rørte os alle virkelig dybt ikke mindst også at høre om deres oplevelser på Julemærkehjemmet", siger Kjeld Skov.