Det gav mig et bryllup at cykle til Paris

Da Frederik Nielsen (25) var 13 år træf han en beslutning, der skulle få betydning for ham mange år senere. Har var overvægtig og efter at have prøvet flere forskellige måder at tabe sig på, bad han sin mor om at komme på Julemærkehjem. Det resulterede i et vægttab på 22,5 kg og ændrede i sig selv kursen for hans liv. 12 år senere cyklede han til Paris for at samle penge ind netop til Julemærkefonden. Og på ny tog hans liv en ny retning.

København 2020: "Mit ophold på et Julemærkehjem, da jeg var 13 år gammel, ændrede mit liv 180 grader. Det er et ophold, der normalt koster mellem 80-100.000 kr og som kun kunne tilbydes gratis til mig, fordi andre havde samlet penge ind til Julemærkefonden. Derfor betød det meget for mig, at jeg mange år senere med Tour de Taxa touren til Paris har kunne være med til at give noget tilbage til fonden, så andre børn også kan blive hjulpet," siger Frederik Nielsen, der til daglig arbejder som kok på Hotel Nimb.

I alt tilbragte Frederik Nielsen 10 uger på Julemærkehjemmet, hvor han fik nogle sundere kostvaner og tabte hele sin overvægt. Det kunne blandt andet lade sig gøre, fordi der til Julemærkehjemmet var knyttet nogle lærere, så han kunne passe sin skolegang ved siden af. Alt sammen skete i tæt dialog med klasselæreren på hans egen folkeskole.

Julemærkehjemmene optager børn flere gange om året, og for at det kan lade sig gøre, er fonden blandt andet afhængig af sponsorater. Et af den slags sponsorater står Tour de Taxa for. Siden en gruppe taxachauffører for 10 år siden besluttede sig for en sundere livsstil og for i den forbindelse at cykle til Paris, har organisationen samlet penge ind til Julemærkefonden hvert år og uden undtagelse. I 2019 lykkedes det samtlige Tour de Taxa hold over hele Danmark at indsamle 888.547 kr til fonden. Deltagerne på touren betaler selv for deres tur.

12 år efter at Frederik Nielsen var gået ud ad døren på Julemærkehjemmet 22,5 kg lettere, sad han i sadlen en kold og våd vinterdag i februar og begyndte den første træning for at kunne overkomme den 1.200 km lange tur til Paris: Korte ture i hverdagene og en lang tur i weekenden – og langt fra lige sjovt hver gang.

Venskaber for livet
"Det var grænseoverskridende, og fysisk og psykisk hårdt. Ja, jeg har brokket mig ude på de våde landeveje og de dage, hvor der skulle cykles efter arbejde. Men det var det hele værd og det betød så meget for mig at være en del af. Desuden var det meget rørende at være med på holdet, for opbakningen fra de andre har været helt utrolig," siger Frederik Nielsen.

Selv har han fået en masse rigtig gode venskaber ud af det. Og så var der en ikke ubetydelig sidegevinst for Frederik Nielsen ved at cykle ind på Champs-Élysées. Hans kæreste friede nemlig til ham.

"Min mand friede til mig, da jeg var stået af cyklen og det var det perfekte punktum for en helt fantastisk tour", siger Frederik Nielsen. Han tøver ikke med at anbefale touren til andre:

 "De fleste kender ingen, når de starter og det kan selvfølgelig være lidt skræmmende, når man er flere end 30 personer på holdet. Men fælles for alle er, at de går derfra med nogle venskaber for livet", siger Frederik Nielsen, og han er - hvis tiden tillader det - klar til at tage turen én gang til.